Trwa ogólnopolski konkurs „Wawrzyn Polskiej Turystyki Kulinarnej”, zorganizowany przez Mazowiecką Regionalną Organizację Turystyczną (MROT) we współpracy z Polską Organizacją Turystyczną (POT).
Celem konkursu jest wyróżnienie najbardziej atrakcyjnych, innowacyjnych i przyjaznych dla turystów produktów turystyki kulinarnej w Polsce, a także ich szeroka promocja. Projekt wspiera lokalne i regionalne inicjatywy przyczyniające się do rozwoju i popularyzacji dziedzictwa kulinarnego. To doskonała okazja dla promocji Mazowsza.
Kto może wziąć udział?
Regionalne i lokalne organizacje turystyczne, a także podmioty związane z turystyką kulinarną, instytucje kultury, samorządy i organizacje społeczne.
Kategorie konkursowe:
- Wyrób kulinarny
- Kulinarne wydarzenie cykliczne
- Impreza turystyczna z motywem kulinarnym
- Obiekt turystyki kulinarnej
- Szlak kulinarny
- Miejsce (np. miasto, wieś, region)
- Doświadczenie kulinarne (warsztaty, degustacje)
- Edukacja i promocja turystyki kulinarnej
- Osobowość roku w dziedzinie turystyki kulinarnej
Zgłoszenia można przesyłać do 30 sierpnia 2025 r.
Więcej informacji oraz formularze zgłoszeniowe dostępne są na stronie:
kulturalna.wixsite.com/wawrzyn
Warto pochwalić się lokalnym potencjałem i włączyć się w ogólnopolską promocję polskiej kuchni!
Organizatorzy przewidują promocję zwycięzców w kanałach Polskiej Organizacji Turystycznej i MROT, a także prestiżowy tytuł, który będzie wyróżnikiem jakości i atrakcyjności turystycznej.